Hvad er søskende?
- Beskrivelse
- Yderligere info
- Downloads
Denne bog handler om søskende. At være søskende, at have søskende og få søskende er vilkår i rigtig mange børns liv. Reelt ved vi meget lidt om, hvad børn og unge i Danmark selv forbinder med det at være søskende, hvem de tænker som deres søskende og hvad de gør eller ikke gør sammen. Er man søskende med de børn, man bor sammen med? Kan man være mere eller mindre rigtige søskende? Og kan man holde op med at være søskende?
Bogen undersøger søskendes indbyrdes praktiske og følelsesmæssige forbindelser, og den betydning søskenderelationer har – blandt andet i familier med skilsmisser. Med udgangspunkt i børns og unges egne fortællinger, vises det, hvordan familieformer og måder at organisere familielivet på har konkret betydning for søskendes relationer. Det vises også, hvor forskellige søskendeforhold kan være, hvordan relationer og positioner løbende forandrer sig, og hvordan konflikter og tæthed hører sammen.
Bogen bygger på en undersøgelse, hvor knap 100 børn og unge fra hele landet er blevet interviewet og observeret i løbet af 2011 og 2012. Der er inddraget familier og søskendegrupper med ret forskellige udformninger og betingelser for på den måde at have de bedste forudsætninger for at undersøge fænomenet søskende i al sin kompleksitet.
Til bogen hører 2 forelæsninger, en forskningsoversigt og en film, som findes under fanen "Downloads".