Hvad skal der til for at være en god leder? Tidligere handlede ledelse i store træk om at få andre til at gøre, som man sagde. Sådan er det ikke længere.
”I gamle dage var ledere nærmest en slags vogtere, som man bare skulle adlyde. Men i dag skal lederne facilitere, at det ønskede sker, ved at bruge de rigtige mennesker og få dem åbnet. Derfor har en leder brug for sine menneskelige egenskaber,” siger Henrik Juul, erhvervspsykolog, psykoterapeut og forfatter til bogen Lederskabets essens – af menneske er du kommet, til menneske skal du blive.
Bogen handler om bevidst lederskab gennem lederens møde med sig selv. Med den ønsker Henrik Juul at motivere ledere til at lære sig selv at kende bag lagene af færdigheder og kompetencer.
Tag mennesket med på arbejde
”Mange ledere kender ikke de drivere, der styrer deres beslutninger – deres psykologiske software. Vi har alle en menneskelig essens, fra vi bliver født, som gør os til dem, vi er. Men vi forlader den, fordi der kommer ego og præstation ind over, når vi skal tilegne os de rigtige kompetencer for at tilpasse os samfundets kompleksitet. At lære sig selv at kende handler at opdage disse mentale drivere og finde tilbage til essensen,” siger Henrik Juul.
Først når lederen kender sig selv som menneske, kan han eller hun lede andre mennesker.
”Ledere efterspørger altid værktøjer, og de kan være gode i bestemte situationer, især for yngre ledere. Men det er ikke nok. Som leder har du brug for at have føling med det, der sker, og dem, du er sammen med; en bevidsthed, et nærvær og en respekt for de mennesker, du leder.”
Det er den måde at lede på Henrik Juul i sin bog kalder for gentlemanagement. En nænsom ledelsesform, som giver plads til alles følelser på jobbet.
”Hvis lederen kun går på arbejde med sine kompetencer og lader mennesket blive hjemme, opstår der et mere ufølsomt arbejdsklima, hvor medarbejderne også stiver sig af og indordner sig, og så bliver alle lidt halve mennesker,” siger Henrik Juul.
Respekt for de fine processer
Ulempen ved dette er både, at det kan blive ubehageligt og endda usundt at være på jobbet, og at man går glip af medarbejdernes kreative ideer. Disse kan nemlig ikke leve uden plads og omsorg.
”Når man barsler med en idé, er det en fin proces, som man nemt kan komme til at træde under fode. Mennesker kan og vil meget, men hvis du har en mere bombastisk lederstil, påvirker det evnen til at turde vise, hvad man har på hjerte – og på tegnebrættet,” siger Henrik Juul.
Dette betyder ikke, at lederen skal unddrage sig handling eller vige for konflikt.
”En gentlemanager kryber ikke i skjul og er ikke svag. Man kan sagtens lave fantastiske virksomheder, selv om man tillader usikkerhed og ikke lader sig gå på af, at nogle ser famlen som svaghed. Det kan være det modsatte af svaghed, nemlig at man giver sig tid til at finde ud af, hvad der sker her – at turde være stille og ikke altid udvise handlekraft,” siger Henrik Juul:
”Selvfølgelig skal fartøjet være robust, og alle skal kende kursen. Men der skal også være plads til at trække vejret. Det, der kommer tilbage via gentlemanagement, er langt større end det, du får, når du bruger top-down-ledelse”
Øv dig i nænsom ledelse
For nogle ledere vil dette være helt naturligt, for andre kan det lyde fremmed. Men det kan trænes, understreger Henrik Juul, blandt andet gennem bogens selvobservationsspørgsmål og eksempler fra ledere, der har udøvet gentlemanagement i praksis.
”Der er mange veje til større selverkendelse. En vej er gennem feedback. Du kan bede dine medarbejdere være åbne om, hvordan de oplever din ledelse, og lytte til, hvad de siger. Det er positivt, hvis en medarbejder for eksempel tør sige: ”Jeg når aldrig at færdiggøre mine sætninger, før du har afbrudt mig”, så du kan øve dig i at stoppe dig selv, når du er på nippet til at afbryde eller tage over,” siger Henrik Juul.
Han opfordrer til, at ledere går sammen i grupper og sætter sig for at ændre stil.
”Vaner og tankemønstre er svære at ændre. I en gruppe er man ikke alene, men kan holde hinanden fast på, at der er nogle udfordringer og dilemmaer, som man vil ændre sammen,” siger Henrik Juul, der mener, at tiden simpelthen kalder på gentlemanagement.
”Der sker så meget i verden, som viser konsekvensen af, når mennesker og miljø bliver mast og tromlet, og vi er heldigvis midt i et paradigmeskifte,” siger han: ”Tiden er løbet fra ”jeg alene vide-ledelse”, for i dag er vores ansatte mennesker, der er højt uddannede og kreative, og virkeligheden er kompleks. Tidligere talte vi om management og leadership. Gentlemanagement samler det bedste fra leadership og bringer det videre.”
Blå bog
Erhvervspsykolog og godkendt supervisor og specialist i psykoterapi
Partner og grundlægger i Conscious Leaders Consulting & BodyEssence Instituttet
Uddannet cand.psych.
Lederskabets essens
Bogen fungerer som en mentor for dig som leder. Den giver dig en sanselig indføring i det autentiske og humane lederskab. Samtidig er det en brugsbog, som vejleder i større menneskelig og organisatorisk forståelse. Den inspirerer, vækker tanker og minder os om, at organisationer består af mennesker – og af ledere, der leder andre mennesker.