Gå til hovedindhold

Metodiske tilgange i socialt arbejde

Bliv klogere på metodiske tilgange i socialt arbejde. Vi anbefaler fem gode bøger, der indeholder både teoretisk viden og eksempler. Se dem her.

Metodiske tilgange i socialt arbejde

Vil du være klogere på metodiske tilgange i socialt arbejde? Bliv inspireret af vores liste på fem gode fagbøger, og bestil dem nemt fra Akademisk Forlag online.

Alle bøgerne er skrevet af eksperter, der anvender anerkendte teorier, egne erfaringer og konkrete eksempler. Vores anbefalinger henvender sig til dig, der arbejder inden for det sociale område og dig, der underviser på socialrådgiveruddannelsen eller læser til socialrådgiver.

Luk

Psykologi og socialt arbejde

Psykologi og socialt arbejde

Bog 1: Psykologi og socialt arbejde 1

Hvorfor gør hun ikke sin uddannelse færdig? Hvorfor stopper han ikke med at drikke? Hvorfor bliver han aggressiv og udadreagerende?

Disse spørgsmål kan blive besvaret ved hjælp af dine erfaringer som socialrådgiver. Men det er vigtigt, at din indsigt bliver understøttet af teoretisk viden om psykologi. Det mener forfatterne Ida Skytte Jakobsen, Godette Walmod og Mona Kjær Ditlevsen i bogen Psykologi og socialt arbejde 1.

Bogen fokuserer på centrale begreber, der hjælper dig med at forstå, udvikle og handle i socialt arbejde. Derudover har de tre forfattere en dyb viden om en lang række områder indenfor socialt arbejde og relevant psykologi, hvilket bogen også er baseret på.

Mona Kjær Ditlevsen har en kandidat i pædagogisk psykologi og er lektor på socialrådgiveruddannelsen UC SYD. Derudover er Godette Walmod både psykolog og lektor i psykologi hos University College Lillebælt, mens Ida Skytte Jakobsen, der også er psykolog, driver Dansk Center for Resiliens. De står også bag Psykologi og socialt arbejde 2, der har fokus på socialarbejderens praksis og de spændingsfelter, socialarbejderen kan opleve at stå i.

Luk

Menneskesyn i socialt arbejde

Menneskesyn i socialt arbejde

Bog 2: Menneskesyn i socialt arbejde

Hvordan betragter og behandler vi mennesker, der befinder sig i udsatte, sårbare eller vanskelige positioner? De mulige svar kan du reflektere over ved hjælp af bogen Menneskesyn i socialt arbejde.

Bogens formål er nemlig at nuancere og udvide din forestilling om, hvad det vil sige at være et produktivt menneske. Forfatterne er Maria Appel Nissen, Mia Arp Fallov og Pia Ringø, der alle underviser i sociologi og socialt arbejde, enten som professor eller lektor. Derudover har både Maria Appel Nissen og Pia Ringø en ph.d. i sociologi.

I bogen fortæller de tre eksperter om nogle vigtige menneskesyn, der bliver underbygget af relevante eksempler fra blandt andet psykiatri- og handicapområdet samt det boligsociale område.

Luk
Socialt arbejde teorier og perspektiver

Bog 3: Socialt arbejde – teorier og perspektiver

Det sociale arbejde udgør både et bredt og sammensat felt. Så hvad definerer arbejdet? Og hvilke kerneområder er vigtige at kende? Med hjælp fra 20 forskere kan du finde frem til svaret i bogen Socialt arbejde – teorier og perspektiver.

Fordelene ved at læse denne bog er, at du bliver klogere på de grundlæggende teorier og perspektiver inden for det sociale arbejdes kerneområder. Blandt andet får du væsentlig viden om sociale problemer, hjemløshed og socialpolitik.

Bogen er redigeret af Jens Guldager og Marianne Skytte, der begge har flere års beskæftigelse med socialt arbejde. For eksempel er Jens Guldager uddannet sociolog og har udgivet flere bøger om feltet. Marianne Skytte har en ph.d. i psykologi og er tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde ved Aalborg Universitet.

Luk

Socialfagligt arbejde med anbringelser

Socialfagligt arbejde med anbringelser

Bog 4: Socialfagligt arbejde med anbringelser

Hvert år bliver 3.500 børn anbragt i Danmark. Hver sag er forbundet med dilemmaer og usikkerheder. Som socialrådgiver for disse børn er det derfor vigtigt, at du kan hjælpe børnene med at håndtere disse udfordringer.

Sådan lyder det i bogen Social fagligt arbejde med anbringelser. Her tager førende eksperter afsæt i viden, der er afgørende at kende til og tage udgangspunkt i, hvis du læser til socialrådgiver eller pædagog og arbejder med anbringelse af børn eller unge.

Derudover får du forskellige cases, der tager afsæt i interviews med tidligere anbragte unge og et forældrepar med anbragte børn. På den måde får du virkelige forløb som et minde om, at de børn, der bliver anbragte, lever med socialrådgiverens beslutninger på godt og ondt.

Bogens kapitler kan blive anvendt uafhængigt af hinanden i undervisningssammenhæng.

Luk

Den velfærdsprofessionelle

Den velfærdsprofessionelle

Bog 5: Den velfærdsprofessionelle

Hvad vil det sige at være professionel? Og hvad er velfærdsuddannelsernes status? Det er blot nogle af spørgsmålene, som bogen Den velfærdsprofessionelle – Mellem omsorg, ansvar og kontrol stiller skarpt på.

Forfatteren er Jan Thorhauge Frederiksen, der blandt andet er lektor i pædagogik på Københavns Universitet og har en ph.d. i uddannelsesforskning. Bogen har altså et højt fagligt indhold, som både studerende og undervisere på professionsuddannelserne kan få gavn af.

ProfessionsSerien

Flere af de ovennævnte bøger indgår i ProfessionsSerien, der er en serie af bøger til professionsuddannelserne. Bøgerne i serien tilbyder analytisk forståelse og inspiration til, hvordan du som pædagog, lærer eller socialrådgiver på bedste vis kan forene teori og praksis.