Gå til hovedindhold

Mere og andet end kondompakker og samtykkevideoer

Følelser, køn, seksualitet, krop, digitalt liv, samtykke ... Sundheds- og seksualområdet kræver viden og er i konstant forandring. Når lærere skal undervise i SSF, kan de langt fra læne sig tilbage og bruge det, de selv blev undervist i, da de gik i skole.

Sundheds- og seksualundervisning

Sundheds- og seksualitetsområdet kræver viden. Børn og unge ved på nogle områderlangt mere, end de voksne gjorde på deres alder, mens de på andre områder slet ikke har indsigt. Den gode undervisning på området kræver, at lærere og pædagoger er godt forberedte og kan gribe undervisningen og emnet rigtigt an. Det kræver fagligt overblik og viden om, hvilke tilgange og temaer man kan tage fat i.

Derfor har Mette de la Motte Gundersen, Lone Smidt og Katrine Andersen skrevet en ny grundbog til de lærerstuderende, til lærere og til pædagoger, der skal undervise på området: Sundheds- og seksualundervisning. En grundbog til læreruddannelsen og SSF i grundskolen.

Grebet rigtigt an kan undervisningen i SSF styrke elevernes trivsel og fællesskaber. Faget har potentiale til at skabe masser af motivation, positiv energi og gode grin i klassen. 

Luk

Ny bog til lærere, pædagoger og læreruddannelsen

Sundheds- og seksualundervisning

Det vil forfatterne gerne understøtte, så derfor er Sundheds- og seksualundervisning en handlingsorienteret bog, hvor teoretisk viden understøttes af cases, øvelser og eksempler. Eksemplerne danner grundlag for refleksion på læreruddannelsen, i praktikken og i skolen. Hvert kapitel afrundes med perspektiverende øvelser og ideer til praksis.

Sundheds- og seksualundervisning har aldrig været vigtigere som dannelsesfag i grundskolen og på læreruddannelsen. Det rummer mulighed for at dykke ned i vigtige samfundsmæssige spørgsmål om fx rettigheder og mangfoldighed, som samtidig har stor relevans for børn og unges eget liv.

Bogen tilbyder viden om tematikker og faglige tilgange til SSF, som støtter lærere i at tilrettelægge en undervisning, der kan fremme tryghed, mangfoldighed og viden om rettigheder. Den er til lærerstuderende på valgfaget sundheds- og seksualundervisning (SuSe) samt lærere og pædagoger i grundskolen (SSF).

Lærere slipper nok ikke for flamingopenisser og kondompakker i SSF, men efter endt læsning af denne bog har de baggrund for at gribe SSF-undervisningen an på mange flere (faglige) måder!

Luk

Bogen introducerer fire faglige tilgange, der udgør fagdidaktikken for SSF:

  1. Fællesskabsorienteret tilgang
  2. Kritisk sundhedspædagogisk tilgang
  3. Normkritisk og mangfoldighedsorienteret tilgang
  4. Rettighedsbaseret tilgang

De faglige tilgange uddybes selvfølgelig i bogen.

Hele vejen rundt om faget
Bogen første del giver en introduktion til de samfundsfaglige tendenser, som har formet sundheds-, seksualitets- og familiefaget, og desuden præsenterer bogen fire tilgange, som udgør kernen i SSF’s fagdidaktik.

Bogens anden del giver viden om fire faglige temaer:

• Relationer, følelser og grænser
• Krop og kropsidealer
• Seksualitet og seksuel sundhed
• Digital trivsel.

Bogens tredje del sætter fokus på lærerroller, praktisk planlægning og samarbejde og desuden de potentialer og udfordringer, der er i skolen som helhed.  Inkl. viden om, hvordan skolen med en helhedsorienteret forståelse kan understøtte SSF-arbejdet.

 

Fakta om bogen
Sundheds- og seksualundervisning. En grundbog til læreruddannelsen og SSF i grundskolen
Af Mette de la Motte Gundersen, Lone Smidt og Katrine Andersen
bogens side, kan I downloade et skema, så I sikrer jer, at I har alle faglige tilgange til SSF med i undervisningen.
Køb bogen her

 

Blå bog

Mette de la Motte Gundersen er cand.mag. i socialvidenskab og pædagogik og er uddannet klinisk sexolog. Hun har desuden undervist på læreruddannelsen, været projektleder i Sex & Samfund og uddannelseskonsulent i Børns Vilkår.

Lone Smidt er uddannet lærer og har en master i sundhedspædagogik og sundhedsfremme. Hun er ansat som uddannelseskonsulent i Børns Vilkår og har som projektleder i Sex & Samfund arbejdet med SSF i mange sammenhænge.

Katrine Andersen er uddannet lærer og ansat som uddannelseskonsulent i Børns Vilkår. Katrine har som projektleder i Sex & Samfund arbejdet med SSF i grundskolen og på ungdomsuddannelser.